Zie jij wat ik zie? Osteopathie Westland. Reflexintegratie en osteopathie.

Zie jij wat ik zie?

De motorische vaardigheden van een kind worden voor 80% bepaald door de ontwikkeling van de ogen. Maar hoe ontwikkelt het zien en het begrijpen van wat je ziet eigenlijk? En hoe gaat dat met horen, ruiken, proeven en voelen? Werken de zintuigen bij iedereen op dezelfde manier? Inmiddels weten we dat dat niet zo hoeft te zijn, het ene kind is gevoelig voor aanraking, het andere voor geluid en weer een ander wendt liever zijn ogen van je af. Daar kunnen we allemaal labels op plakken maar laten we bij het begin beginnen. In dit blog leggen we eerst uit hoe de zintuigen zicht ontwikkelen.

Er zijn meerdere reflexen die helpen om het brein te ontwikkelen in het vertalen van wat de ogen zien. De ogen zijn eigenlijk alleen de zintuigen die zicht doorgeven aan het brein. In de hersenen wordt de vertaalslag gemaakt zodat er betekenis gegeven wordt aan wat je ziet.

Herken je de situatie dat wanneer je iets nieuws ziet je in eerste instantie geen herkenning hebt? Dat klopt! Jouw brein kan het nog niet plaatsen en ordenen bij wat het al kent terwijl je ogen het wel zien.
Stel je voor hoe dat bij een baby gaat of is gegaan. Wanneer de ogen gelijk alles waarnemen is dat voor een baby te veel. In de eerste weken is het voelen van kleding en het horen van de omgeving al pittig genoeg. Gelukkig gaat de ontwikkeling van de ogen, net als bij jonge diertjes geleidelijk aan. De primaire reflexen helpen en beschermen bij deze ontwikkeling.

Oogontwikkeling

In eerste instantie wordt de blik verruimt door de handspulling. Hier hebben we over geschreven in eerdere post op Instagram in samenwerking met @happybabycoach. Als een baby zich kan optrekken kan een kind om zich heen gaan kijken en worden de ogen getraind recht vooruit te gaan samenwerken. Ook de atnr, een belangrijke reflex voor het lezen, helpt het zicht te ontwikkelen door van links naar rechts opzij te kijken. Vervolgens gaat het kind tijgeren en kruipen en leren de ogen onderscheid te maken tussen dingen die ver weg en dichtbij zijn.

Dit is het proces in vogelvlucht want er zijn nog meer reflexen die de ontwikkeling van het zien ondersteunen. Maar in elke fase is er wel een reflex actief om de zintuigen te laten samenwerken.

Om te kunnen zien met twee ogen en de ogen goed samen te laten werken is er stabiliteit van het hoofd op de romp nodig. Als het hoofd wiebelt kunnen de ogen zich niet fixeren en worden er wiebelende beelden doorgegeven. Wat een kind dan gaat doen is één oog dominant maken en alles met dat oog bekijken. Vaak gaat je kindje dan het hoofd draaien of zelfs scheef houden met gevolgen voor de rug en nek.

“Als alles lekker loopt, het hoofd recht op de romp staat
en een kind met beide ogen kan kijken, dan is leren op
school zoveel makkelijker!”

Hoofd- en rompstabiliteit

Om een goede stabiliteit van het hoofd te ontwikkelen moet er natuurlijk ook stabiliteit van de romp zijn, dus goede buik- en rugspieren Hiervoor is het belangrijk dat een kind op tijd voldoende uitdaging heeft om te bewegen en om op onderzoek uit te gaan. Te veel tijd in een maxi-cosi of wipstoeltje helpt daar niet bij! Vooral tummy-time en later buiten spelen helpen een kind de zintuigen te ontwikkelen. Sowieso is spelen het allerbeste om je reflexen en stabiliteit, kracht, souplesse, handigheid te oefenen.

Als alles lekker loopt, het hoofd recht op de romp staat en een kind met beide ogen kan kijken, dan is leren op school zoveel makkelijker!

Oefeningen voor bevorderen oogontwikkeling

In de komende weken volgen er nog meer blogs en berichten op onze social media kanalen over reflexen en lezen, reflexen en schrijven. Mocht dat een belangrijk punt zijn voor jouw kind, begin dan vast met de oefeningen voor de romp- en hoofdbalans. Je vindt deze op onze pagina met oefeningen.

Zijn ze nog te moeilijk voor je kindje of merk je geen vooruitgang, aarzel dan niet om een afspraak in te plannen!

Op Instagram hebben we veel inhoudelijke berichten geplaatst over primaire reflexen.

Het bericht met onderwerp ‘Hands pulling’ is
geschreven in samenwerking met happybabycoach.

Andere blogs

Wat hebben reizen met de tram en schrijven met elkaar te maken?

Wat hebben reizen met de tram en schrijven met elkaar te maken? Herken je de situatie dat je je soms onverwacht vast moet pakken als je met de tram of de trein reist? Je hoeft hier niet over na te denken, het gebeurt gewoon. Dit heeft alles te maken met de grijpreflex. De grijpreflex maakt onderdeel uit van de handreflexen en gaat met name over de coördinatie van [...]

Ga naar de bovenkant