Met een baby naar de osteopaat

Ook een baby kan baat hebben bij osteopathie.

Er zijn meerdere indicaties bij een baby waarbij het raadzaam is uw baby te laten checken en/of voor een behandeling te komen.

Zowel een snelle als een langzame bevalling kan moeilijk zijn voor een baby. Denk aan uitblijven van de weeën, hulpmiddelen als een vacuümpomp of tang, een stortbevalling of niet optimale presentatie van het hoofd in het geboortekanaal, een arm naast het hoofd of een te vroege indaling, al deze zaken kunnen complicaties geven die zich na de geboorte uiten in:

  • Huilen
  • Niet kunnen slapen
  • Darmkrampen
  • Reflux
  • Voorkeurshouding
  • Komma- of banaanligging
  • Afplatting van het hoofdje
  • Huilen bij aankleden of platliggen
  • Onrust

Een baby uit elke irritatie of belemmering met het lijf, duidelijk of minder duidelijk.

Vaak voelen de ouders dat er “iets” is maar kan er geen medische oorzaak gevonden worden.

 Hoe gaat een behandeling?

Voorafgaand aan een behandeling vult u het intakeformulier in met vragen over de zwangerschap, bevalling en hoe het tot nu toe gaat. Voordat u binnenkomt heb ik dit bestudeerd.

Na de kennismaking legt u uw baby op de behandeltafel en mag u vlak naast uw kindje zitten.

Mocht de timing zo zijn dat uw baby huilt bij binnenkomst, houdt u uw kindje op schoot en behandel ik op schoot.

Een baby hoeft niet altijd uitgekleed te worden maar het kan nodig zijn. Startend met 1 hand onder het bekken om uw kindje aan mijn handen te laten wennen bespreken we het formulier. Aansluitend onderzoek ik het hele lichaam van uw kind met zachte handgrepen.

Ik bespreek met u wat ik gevonden heb en leg uit wat ik voor uw kind kan doen en hoe ik dat ga doen.

Vervolgens start de behandeling met net zulke zachte handgrepen als het onderzoek.

Een kinderosteopaat kraakt een baby nooit!

Na de behandeling

Het resultaat van de correcties is vaak mooi om te zien. Het kind is meer ontspannen, krijgt een heldere blik, is beweeglijker, laat zich makkelijker aan- en uitkleden en vertoont minder vaak de geconstateerde voorkeurshouding. Daarnaast verbeteren klachten als diarree, obstipatie, darmkrampen, reflux, spugen.

De eerste 24 uur kan het resultaat wat wisselen. De ene baby slaapt veel en is blij als hij/zij wakker is, de andere kan huilerig zijn. Elk kind verwerkt de veranderingen in het lijf op zijn eigen manier.

Indien van toepassing bespreken we ook zaken als voeding, houdingen of oefeningen.

Aantal behandelingen en frequentie

Als de oorzaak van de klacht is opgelost doet het zelfhelend vermogen van het lichaam de rest. Het zelfhelendvermogen van een baby is zeer krachtig, zij staan immers het dichtst bij de optimale gezondheid.

Gemiddeld behandel ik een baby 2 a 3 x keer. Het hangt af van de problematiek die aanwezig is. Een afplatting van het hoofdje bijvoorbeeld, kan wat meer behandelsessies nodig hebben.

Ik zie een baby na de eerste behandeling graag na een week terug, tussen de tweede en derde behandeling zit 2 tot 3 weken.

Let wel, bovenstaande is een gemiddelde! Na de eerste behandeling kan ik een redelijke schatting doen.