Osteopathie en zwangerschap

Voor een zwangere vrouw kan de osteopathie veel betekenen. Zowel voor de baby als voor de moeder kan een osteopathische behandeling het comfort gedurende de zwangerschap verhogen.

De beweeglijkheid van de baarmoeder, asymmetrische spanning op de banden in het bekken, klachten van de lage rug, scheefstand van het bekken, ongemak ter hoogte van het middenrif zijn aspecten die behandeld kunnen worden waardoor een zwangerschap makkelijker verloopt.

Aanhoudende misselijkheid is een vervelende bijkomstigheid die vlot verholpen kan worden.

Vanaf de veertiende week tot aan de bevalling is het raadzaam voor moeder en kind enkele malen een osteopaat te bezoeken. Niet alleen het welzijn van de aanstaande mamma wordt verhoogd, ook de baby krijgt meer ruimte en in veel gevallen vergemakkelijkt dit de bevalling.

De osteopathische zorg bij de zwangere vrouw richt zich op het totale lichaam zodat de verschillende systemen beter kunnen omgaan met de veranderingen binnen het lichaam tijdens de vorderende zwangerschap.

Zwangerschapswens

 Als een gewenste zwangerschap uitblijft kan een osteopaat hulp bieden.

Een behandeling gericht op het hormonaal systeem kan nodig zijn bij hormonale problemen.

Soms is er sprake van een algehele disbalans of zijn er verklevingen in de regio van de baarmoeder. Een optimale mobiliteit van baarmoeder en eierstokken is nodig voor een goede doorbloeding van het bekken.

Deze behandeling gaat prima samen met een hormoonbehandeling in het ziekenhuis.