Osteopathie en reflexintegratie

Wat is reflexintegratie

Primaire reflexen zitten in het overlevingspakketje waar elke baby bij de geboorte over beschikt. Het is de vaardigheid die in eerste instantie de baby helpt om geboren te worden en vervolgens te overleven in de buitenwereld. Deze reflexen ontstaan al in de baarmoeder en worden hier volop geoefend zodat de baby ze bij de geboorte goed kan inzetten. Ze blijven altijd beschikbaar om actief te worden in geval van gevaar om je te beschermen!

Onvoldoende geïntegreerde reflexen

Een pasgeboren baby heeft nog niet zoveel bewuste motoriek: de meeste van de bewegingen die je ziet zijn automatisch en/of reflexmatig. Tijdens de groei van het kindje gaat dit bewegingspatroon langzaam over naar een meer bewust bewegingspatroon. De reflexen gaan naar de achtergrond of worden minder belangrijk en krijgen een aangepaste, mature en functionele reactie. Dit wordt ‘integratie van de reflex’ genoemd.

Wanneer reflexen niet goed doorgemaakt zijn of onvoldoende geïntegreerd zijn, is de fundering een stuk minder goed, waardoor alles wat hier verder wordt opgebouwd ook aan stabiliteit moet inboeten.

Symptomen van nog actieve reflexen

Als 1 of meerdere reflexen niet goed op gang komen of het tegenovergestelde, overactief zijn en te lang blijven persisteren, kan dit een behoorlijke impact hebben op de latere motoriek, cognitieve vaardigheid of emotionele ontwikkeling van een kind.

Voorbeelden van onvoldoende geïntegreerde reflexen zijn

  • Kinderen die altijd “aan staan”
  • Kinderen die moeite hebben met schrijven, met mes en vork eten, kwijlen, moeilijk verstaanbaar zijn
  • Kinderen die moeite hebben met diverse vormen van taal als lezen of spelling,
  • Kinderen die bedplassen boven de 5 of 6 jaar
  • Kinderen die niet stil kunnen zitten, op school of aan tafel
  • Kinderen die moeite hebben met grenzen, soms hun eigen grenzen of de grenzen van anderen niet herkennen

De reflexen blijven de bewuste motoriek dan in de weg staan en dat kan best veel energie vragen. Een beetje zoals een computer die op een oud programma blijft draaien.

Voorbeelden van primaire reflexen

De schrikreflex, ofwel de moro reflex, is een reflex die iedereen wel kent. Dit is de reflex waarbij de armpjes en beentjes wijd geopend worden en waar de baby wel of niet bij gaat huilen. Een super goede waarschuwing want je baby kan je nog niet vertellen dat hij gevaar voelt of schrikt.

De salamander beweging, ook wel galant reflex genoemd, is de reflex waarmee de baby zich uit het geboortekanaal wurmt om zo mama een flink stuk te helpen! Maar ook met de afzet reflex vanuit de voeten helpt de kleine mee wat later zorgt voor een goed contact met de grond en een goede houding. Ook is er een reflex om het bekken te kantelen en de blaas en de darm te legen om zo min mogelijk ruimte in te nemen tijdens de geboorte. Dit is de perez reflex. Na de geboorte is deze hard nodig om geen obstipatie te krijgen.

Osteopathie en reflexintegratie

Een osteopaat die de opleiding reflexintegratie heeft gevolgd bij Laurie of bij Panta Rhei, kan helpen bij het integreren door de moro reflex en andere reflexen te behandelen via het zenuwstelsel en het middenrif. Het middenrif speelt een belangrijke rol bij de moro reflex, vaak hoor je bij kinderen dat zij de adem vastzetten tijdens spelen of veel zuchten. Dit is een teken dat het middenrif niet vrij beweegt en een patroon van ervaren schrik nog aanwezig is in je kind. Als baby heeft je kind bij schrik of stress van bv een chronische oorsteking de adem ingehouden en een strek patroon van armen en benen vastgezet.

Dit is nog maar 1 reflex, wil je meer voorbeelden, volg ons dan op insta. Hier worden alle reflexen met voorbeelden uitgebreid besproken.

Het verschil met een reflexintegratie therapeut is dat een kinderosteopaat direct via het zenuwstelsel de chaos in het brein kan reguleren met behulp van zachte technieken en zo de fight & flight modus tot rust kan brengen zonder oefeningen. Gedurende de behandeling vertellen wij wat jouw kindje nodig heeft en kijken we welke oefeningen voor thuis nog aangevuld kunnen worden.

Aan de slag met oefeningen

Herken je jouw kind in dit verhaal en wil je direct aan de slag? Wij hebben oefeningen voor het integreren van de reflexen op onze website staan. Begin dan bij oefeningen voor de moro reflex.

Heb je na het lezen over reflexintegratie vragen? Stuur ons dan een mail (link). Dit kan naar het algemene adres, maar je kunt ook rechtstreeks een mail sturen naar één van onze behandelaren. Binnen ons team zijn alle osteopaten opgeleid om de reflexen te integreren.

Laurie Kolfoort is osteopaat en international teacher pediatric osteopathy and reflex integration onder andere bij Panta Rhei en CODI. en geeft met veel plezier les aan osteopaten.

“Mijn wens is om de kennis van primaire reflexen met alle osteopaten te delen om zoveel mogelijk kinderen optimaal te kunnen begeleiden in hun ontwikkeling.”