Oefeningen primaire reflexen

Een enorme aanvulling op een osteopathie behandeling waar primaire reflexen aan bod komen en geïntegreerd worden door het balanceren van het zenuwstelsel, is het doen van oefeningen.

Behalve de oefeningen die door de osteopaat worden aangereikt kan je ook spelenderwijs oefenen zoals op veel van de filmpjes te zien is. Uiteraard kan je het zelf nog leuker maken!

Waarom is het doen van oefeningen waardevol?

Het doen van de juiste bewegingen volgens een reflex patroon helpt de reflex verder te integreren. Dit heeft te maken met het consolideren van verbindingen in de hersenstam en het brein. Als dit al jaren niet volgens het ideale pad is aangelegd, is training (het liefst na een behandeling) de manier om de ideale verbindingen te verankeren. Zoals je moet oefenen om te leren fietsen, waarna je dit uiteindelijk automatisch, zonder nadenken doet, zo hebben de reflexen ook de oefening nodig om op een juiste manier gebruikt te kunnen worden of juist rustiger te worden. Het is verbazingwekkend hoe het zenuwstelsel, inclusief de hersenen, getraind kunnen worden!

Je osteopaat vertelt je wat voor jou de juiste volgorde en frequentie is om de oefeningen te doen. Wil je liever zelf starten? Dan is een tip om eerst de oefeningen voor de mororeflex aan te pakken. Deze houd je in de fight-flight modus en zal verhinderen dat andere reflexen goed kunnen integreren. Maar,individueel kunnen er grote verschillen zijn, wat voor de één een goede volgorde is hoeft niet de volgorde te zijn voor een ander.

Tip: hou het leuk, maak plezier, dan houdt jouw kind het langer vol om te blijven oefenen!

Onze Instagram feed

De afgelopen periode hebben we veel inhoudelijke berichten geplaatst. Bijvoorbeeld over primaire reflexen. Wat het zijn, welke er zijn en wat voor invloed primaire reflexen kunnen hebben op het gedrag van baby’s en kinderen op de basisschool. Neem eens een kijkje. De berichten zijn geplaatst op Instagram en op Facebook.

Dr. Still, stilpoint, stilte begrippen in de osteopathie. We werken ermee maar laten we het ook werken voor onszelf? Of ren je je rot, hou je alle ballen hoog in het gezin, drukke agenda, wachtlijst en nog meer werken? Hoe lang hou je dit vol en hoe goed is dit voor jou en voor de mensen die je wil helpen?

In het begin van de herfst volgen we de natuur door naar binnen te keren, te rusten. Samen met lieve collega Noor Simons organiseren we het eerste stilte weekend voor osteopaten. Een weekend waarin de deelnemers gaan ervaren wat er in stilte in hen gaat bewegen. Wat kom je tegen, wat brengt 4 dagen stil zijn jou? We gaan dit doen op een hele mooie locatie in Drenthe, bij de Stille Kracht, waar voor ons puur en vers uit de natuur gekookt zal worden door Carlijn, zodat ons lichaam en ziel gevoed wordt en het denken uit mag rusten. Meditaties, yin yoga, osteopathische inspirational talks, een zweethut en vooral rust, stilte, en zijn met gelijkgestemden.

Wil je dit ook? Wij voelen de roeping dit te creëren, door te zorgen voor onszelf zorgen we voor iedereen. 
Heb je hier geen tijd voor? Dan is het juist voor jou en heb je het nog meer nodig.
Steeds vaker zien we in de praktijk kinderen met problemen zoals concentratie, ADHD, leer- en gedragsproblemen, schrijfproblemen, weinig zelfvertrouwen of juist agressie en nog veel meer.

De achtergrond van deze problemen kunnen heel divers zijn. Wat wij zien is dat deze problemen vaak gerelateerd zijn aan niet goed geïntegreerde primaire reflexen.

In de afgelopen maanden hebben we veel informatie gedeeld met jullie over wat deze primaire reflexen zijn, welke invloed deze kunnen hebben op de ontwikkeling van kinderen en wat de gevolgen zijn als de reflexen niet goed integreren.

We willen heel graag zoveel mogelijk kinderen helpen. Dat lukt niet alleen vanuit onze praktijk. We kunnen ons ook voorstellen dat jullie de berichten gelezen hebben en hiermee graag aan de slag gaan maar misschien nog vragen hebben. 𝐎𝐧𝐳𝐞 𝐯𝐫𝐚𝐚𝐠 𝐢𝐬: 𝐰𝐚𝐭 𝐡𝐞𝐛𝐛𝐞𝐧 𝐣𝐮𝐥𝐥𝐢𝐞 𝐧𝐨𝐝𝐢𝐠 𝐨𝐦 𝐡𝐢𝐞𝐫𝐦𝐞𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐝𝐞𝐫 𝐭𝐞 𝐤𝐮𝐧𝐧𝐞𝐧? Waar zou je meer over willen weten?
Hebben jullie behoefte aan een Q&A?
Laat het weten in de comments en welke vraag je dan graag beantwoord ziet.
 
#reflexintegratie #primairereflexen #motoriek #motorischeontwikkeling #basisonderwijs #emotioneleontwikkeling #lerenlezen #bewegendleren #gedragsproblemenindeklas #schrijfoefeningen #leerproblemen #lauriekolfoort #osteowestland
Wat is er lekkerder in de zomer dan te kliederen met water! 🐳
Het filmpje laat een oefening zien die helpt bij het integreren van de ATNR. Deze reflex gaat ook over lezen! De reflex heeft alles te maken met het overkruisen van het midden. Dit kan jouw midden zijn, maar ook het midden van een bladzij of zelfs van een woord. Heeft jouw kind hier moeite mee? Doe dan de oefening in het filmpje en vervang de pomponnetjes door water!

Ook leuk is om een kom met water te vullen en een paar lege flessen met draaidoppen ernaast te zetten. De doppen doe je in de kom en laat je opvissen met een lepel. Daarna draait het kind met de andere hand de dop op de fles. Super simpel en heel effectief! Hiervan is het filmpje te vinden op de website.

Ga je hiermee aan de slag? Laat ons weten wat je de eerste keer ziet bij je kind. En doe de oefening een paar dagen later nog eens en kijk dan of je veranderingen ziet. We zijn benieuwd!

www.osteowestland.nl/oefeningen-atnr/

#reflexintegratie #primairereflexen #motoriek #motorischeontwikkeling #basisonderwijs #emotioneleontwikkeling  #lerenlezen #bewegendleren #gedragsproblemenindeklas #schrijfoefeningen #leerproblemen #lauriekolfoort #osteowestland
Loading the next set of instagram posts...

Volg ons ook op social media!