Oefeningen primaire reflexen

Een enorme aanvulling op een osteopathie behandeling waar primaire reflexen aan bod komen en geïntegreerd worden door het balanceren van het zenuwstelsel, is het doen van oefeningen.

Behalve de oefeningen die door de osteopaat worden aangereikt kan je ook spelenderwijs oefenen zoals op veel van de filmpjes te zien is. Uiteraard kan je het zelf nog leuker maken!

Waarom is het doen van oefeningen waardevol?

Het doen van de juiste bewegingen volgens een reflex patroon helpt de reflex verder te integreren. Dit heeft te maken met het consolideren van verbindingen in de hersenstam en het brein. Als dit al jaren niet volgens het ideale pad is aangelegd, is training (het liefst na een behandeling) de manier om de ideale verbindingen te verankeren. Zoals je moet oefenen om te leren fietsen, waarna je dit uiteindelijk automatisch, zonder nadenken doet, zo hebben de reflexen ook de oefening nodig om op een juiste manier gebruikt te kunnen worden of juist rustiger te worden. Het is verbazingwekkend hoe het zenuwstelsel, inclusief de hersenen, getraind kunnen worden!

Je osteopaat vertelt je wat voor jou de juiste volgorde en frequentie is om de oefeningen te doen. Wil je liever zelf starten? Dan is een tip om eerst de oefeningen voor de mororeflex aan te pakken. Deze houd je in de fight-flight modus en zal verhinderen dat andere reflexen goed kunnen integreren. Maar,individueel kunnen er grote verschillen zijn, wat voor de één een goede volgorde is hoeft niet de volgorde te zijn voor een ander.

Tip: hou het leuk, maak plezier, dan houdt jouw kind het langer vol om te blijven oefenen!

Onze Instagram feed

De afgelopen periode hebben we veel inhoudelijke berichten geplaatst. Bijvoorbeeld over primaire reflexen. Wat het zijn, welke er zijn en wat voor invloed primaire reflexen kunnen hebben op het gedrag van baby’s en kinderen op de basisschool. Neem eens een kijkje. De berichten zijn geplaatst op Instagram en op Facebook.

Osteopaten zien vaak baby’s die zich net iets anders ontwikkelen dan in de boekjes staat. Meestal is dit met 1 of 2 behandelingen te verhelpen. 
Voor het meisje in deze post was slechts 1 behandeling nodig om haar te helpen zelf verder te ontwikkelen.
Baby- en kinderosteopaten kijken of er bewegingsverlies is in het nekje, het bekken of het middenrif na een lastige geboorte (denk aan vacuümpomp of keizersnede). Hierdoor kan bv het rollen niet makkelijk plaatsvinden. Soms zie je dan al eerder problemen met het drinken of de vertering.
Ook kan je baby primaire reflexen te actief of juist te weinig vertonen waardoor de motorische ontwikkeling niet optimaal verloopt.
Vind je dit interessant, lees dan vooral onze voorgaande posts eens rustig door, daar worden veel voorbeelden genoemd.

Check goed of jouw osteopaat een kinderopleiding heeft gevolgd na de basis opleiding osteopathie. Een baby/kind is geen kleine volwassene!

#ontwikkelingbaby #osteopathie #babyosteopaat #primairereflexen #mororeflex #babyroltniet #osteopathiewestland #westland
Als het leren zwemmen lang duurt is het goed mogelijk dat de beweging niet geautomatiseerd wordt door primaire reflexen die te lang actief zijn. De stnr laat de armen strekken maar de benen juist buigen als t hoofd boven water gehouden wordt. Je kan je lijf dan niet uitstrekken! Je voeten zakken naar de grond, je wil t zo graag goed doen maar t lukt je niet. Hoe lang blijft zwemles dan leuk? 

De stnr kan je integreren mbv osteopathie en het doen van oefeningen. Al gauw kan je dan wel netjes je lijf uitstrekken om de schoolslag te maken! 
Check wel of uw osteopaat bijscholing gevolgd heeft over primaire reflexen!

#osteopathie #primairereflexen #lerenzwemmen #zwemles #schoolslag #kinderosteopathie #osteowestland #osteopathiewestland
Loading the next set of instagram posts...

Volg ons ook op social media!