Osteopathie en kinderen van 0-4 jaar

Kinderen vinden het fijn om een behandeling te krijgen. Als ze eenmaal een keer geweest zijn vragen ze later aan de ouders wanneer ze weer mogen. Dit komt doordat kinderen uitstekend kunnen voelen waar ze behoefte aan hebben.

Jonge kinderen van 1 tot 4 jaar zie ik vaak met buikklachten. Dit kan variëren van obstipatie tot diarree, van buikpijn tot niet naar toilet durven.

Ook oorproblemen, lage weerstand, niet fit zijn, houterige motoriek of niet kunnen slapen zijn veel voorkomende problemen die ik in mijn praktijk zie. Meer problemen staan bij indicaties. Wanneer u twijfelt of ik iets voor uw kind kan doen neem dan gerust contact op.

Een kind van deze leeftijd behandelen is een leuke uitdaging. Ze zijn te groot om te blijven liggen als een baby en te klein om te kunnen uitleggen dat het handig zou zijn als ze gaan liggen.

Ik behandel ze spelenderwijs 🙂 . Ze mogen op de bank zitten met één van de ouders vlak naast ze en al spelend behandel ik ze. Er is speelgoed genoeg, maar ook een boek voorlezen door papa of mama kan een handje helpen. Voor mij is dit een feestje!

Uitkleden is meestal niet nodig en vinden sommige kinderen ook niet prettig.

Neem wel een handdoek mee om op te zitten.

Basisschool kinderen

Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen liggend behandeld worden, al wordt het voorlezen van een boek door hen wel op prijs gesteld.

Ook in deze categorie zie ik veel kinderen met buikproblemen, lage weerstand, slaapproblemen, zindelijkheid, niet lekker in hun vel zitten of motorische klachten.

Als docent osteopathie geef ik les op de kinderopleiding over problemen die voortkomen uit niet geïntegreerde primaire reflexen. Dit zijn reflexen die elke baby heeft, die een baby beschermen en helpen te ontwikkelen. Zodra een kind ouder is en beschikt over bewuste en intentionele motorische vaardigheden is het niet handig als deze reflexen nog actief zijn. Dit kan een kind hinderen op cognitief, sociaal of motorisch niveau. Voorbeelden van hierbij behorende symptomen zijn niet stil kunnen zitten op school of aan tafel, moeite hebben met concentratie, moeite hebben met lezen of schrijven, kleding in mond stoppen of nagelbijten, last hebben van labels in kleding, bedplassen, houterige motoriek, laat leren fietsen, dyslexie en nog veel meer. Osteopathie in combinatie met kennis over deze reflexen kan hier veel in betekenen.

Ouders die niet het symptoom bestrijdend middel ritalin willen gebruiken vragen mijn hulp bij kinderen met ADHD of ADD, maar ook kinderen met  autisme verwante aandoeningen kunnen baat hebben bij osteopathie.

De kinderen worden behandeld met zachte handgrepen en ervaren de behandeling als ontspannend. Ze komen lekkerder in hun vel te zitten.

Tieners

Bij tieners zie ik motorische problemen door een groeispurt die niet makkelijk verloopt of problemen ten gevolge van de hormonale ontwikkeling. Het laatste kan zich uiten in knieklachten (Osgood Schlatter), rugklachten, hoofdpijn, of concentratieproblemen.

Niet kunnen slapen, extreme vermoeidheid, maar ook de indicaties van volwassenen kunnen op deze groep van toepassing zijn.

De behandeling van een tiener is afhankelijk van de klacht zoals bij volwassenen.