De babkin reflex

De reflex die alles te maken heeft met de hand-mond relatie

Heb je weleens gemerkt, bij jezelf of bij een ander, dat wanneer de handpalm gestimuleerd wordt, de mond beweegt? Kijk maar eens naar kinderen die met open mond knippen✂️ Check het even bij jezelf door in je handpalm te drukken. Wat gebeurt er bij jou? Beweegt je mond mee? Maak je speeksel aan? Beweegt je tong? Of gebeurt er niets?

De reactie die deze stimulatie oproept heeft alles te maken met de hand-mond relatie, 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐛𝐤𝐢𝐧𝐫𝐞𝐟𝐥𝐞𝐱.

Door de handpalm te activeren wordt het verteringssysteem aangezet. Dit is perfect als je een baby bent, maar niet gewenst als je een kleuter of ouder bent. Het is handig als je gaat eten (en dan gebeurt het ook een beetje), maar niet als je een pen moet vasthouden of een verfkwast 🖌️ De reflex moet zo ontwikkeld zijn dat hij op het goede moment functioneert en niet de hele dag.

Als de reflex in de babytijd niet goed ontwikkeld is, zie je dat een kind open mond gedrag vertoont en veel kwijlt. De spanning in de wangen is laag. Een babkinreflex die te veel actief is geeft juist een gespannen kaak en bijten op de lippen of tandenknarsen. Dit zijn allemaal tekenen dat er iets speelt met de hand-mond reflex. Dit heeft ook invloed op je spraak en dus taal. Wanneer deze reflex onvoldoende geïntegreerd is, zorgt het ervoor dat je kind graag dingen in de mond steekt. Denk aan kleding, haren, nagelbijten of kauwen op een pen.

Herken je dit bij je kind of misschien wel bij jezelf? Wat en hoe vaak steek jij zelf iets in je mond?

Gespannen vuistjes, gespannen kaken?

Gespannen vuistjes kunnen een relatie hebben met gespannen kaken. Door de stimulatie van de handpalm zie je dat er ook een relatie is met spanning wat zich al snel toont door bijvoorbeeld gespannen vuistjes.✊✊ Een kind dat veel spanning ervaart zal eerder spanning op de kaken zetten, door deze reflex 🤗

Tijdens een behandeling kijken we dan uiteraard naar de oorzaak van de onderliggende spanning die al op veel jongere leeftijd kan zijn doorgemaakt en nu misschien niet meer actief speelt. Onderliggende spanning kan met andere reflexen te maken hebben zoals de moro reflex. Maar ook met zoveel andere zaken. Denk hierbij aan een chronische oorontsteking, buikpijn door misschien wel een lactose-intolerantie of te veel suikers, emotionele stress door een heftige gebeurtenis of het zich niet veilig voelen op school, stress van anderen, te veel schermtijd, doorgemaakte ziekten die blijven hangen, te veel om op te noemen.

Laat het gerust eens checken. Je kan online gelijk een afspraak inplannen. Het doel van onze behandelingen is om het kind weer in balans te brengen.

Wil je alvast aan de slag met oefeningen om de hand-mond coördinatie te verbeteren? Bekijk dan onze pagina met oefeningen of ga rechtstreeks naar de hand-mond coördinatie oefeningen.

Op Instagram hebben we veel inhoudelijke berichten geplaatst over primaire reflexen.

Bekijk het bericht eens over hoofd- en rompstabiliteit. Herken je het bij je eigen kinderen? Jezelf of kinderen in de klas?

Andere blogs

Wat hebben reizen met de tram en schrijven met elkaar te maken?

Wat hebben reizen met de tram en schrijven met elkaar te maken? Herken je de situatie dat je je soms onverwacht vast moet pakken als je met de tram of de trein reist? Je hoeft hier niet over na te denken, het gebeurt gewoon. Dit heeft alles te maken met de grijpreflex. De grijpreflex maakt onderdeel uit van de handreflexen en gaat met name over de coördinatie van [...]

Ga naar de bovenkant