Wat hebben reizen met de tram en schrijven met elkaar te maken?

Herken je de situatie dat je je soms onverwacht vast moet pakken als je met de tram of de trein reist? Je hoeft hier niet over na te denken, het gebeurt gewoon. Dit heeft alles te maken met de grijpreflex.

De grijpreflex maakt onderdeel uit van de handreflexen en gaat met name over de coördinatie van de hand en dus ook over schrijven!

Als je ‘m hebt, hou je ‘m. In geval van nood moet je je vast kunnen grijpen. Zijn er problemen met de handreflexen? Dan zou het zomaar kunnen dat jouw kind schrijven lastig vindt, of gewoonweg stom😆

Wat is het gevolg als de grijpreflex altijd aan staat? Dan hou je veel dingen krampachtig vast, letterlijk en figuurlijk. De grijpreflex is een overlevingsreflex en bewust of onbewust houd je alle touwtjes, misschien wel te veel, in handen. Je kan gedachten en gevoelens, die natuurlijk vooral voor het slapen gaan rondspoken, moeilijk loslaten. In letterlijke zin grijp je je overal aan vast en als er niets te grijpen valt maak je vuisten, zelfs in rust.

“Mijn kind is erg gespannen en kan moeilijk in slaap komen” horen wij dan. Het is in dat geval niet verwonderlijk dat een pen (of een muis) te krampachtig wordt vastgehouden.

Aan de andere kant, als je de grijpreflex als baby niet goed hebt doorgemaakt is het grijpen juist minder makkelijk en dan is het lastig om dingen vast te houden. Niet alleen grijpen, maar ook be-grijpen kan dan een probleem zijn en laat dit nou niets met intelligentie te maken hebben 🤗

Merk je dat je kind moeite heeft met grijpen? Of heb je hierbij je twijfels? Test het dan eens in de speeltuin. Laat je kind klimmen en hangen aan een monkeybar. (Je weet wel, zo’n ladder waar je aan gaat hangen en reikt naar de volgende sport). Lukt het niet, of wil je de grijpreflex trainen, start dan met handspelletjes maar ook bijvoorbeeld met kleien of deeg kneden. Hiermee train je de handspieren, niet alleen om sterker te worden maar ook om de coördinatie te verbeteren. Dat is immers veel leuker dan extra schrijfoefeningen toch?

Op Instagram hebben we veel inhoudelijke berichten geplaatst over primaire reflexen.

Het bericht met onderwerp ‘Hands pulling’ is
geschreven in samenwerking met happybabycoach.

Andere blogs

Wat hebben reizen met de tram en schrijven met elkaar te maken?

Wat hebben reizen met de tram en schrijven met elkaar te maken? Herken je de situatie dat je je soms onverwacht vast moet pakken als je met de tram of de trein reist? Je hoeft hier niet over na te denken, het gebeurt gewoon. Dit heeft alles te maken met de grijpreflex. De grijpreflex maakt onderdeel uit van de handreflexen en gaat met name over de coördinatie van [...]

Ga naar de bovenkant