Schrijven is stom!

Vindt jouw kind schrijven lastig? ✍️ Lukt de pengreep niet, zie je verkramping of lukt het niet om leesbaar te schrijven ook al oefent je kind nog zo veel? Kijk eens naar de hele houding van je kind. Is de spierspanning in de romp oké? Kan het hoofd stabiel gehouden worden of zijn er misschien veel mondbewegingen?

Als schrijven een obstakel is op school kan dit verholpen worden met een laptop. Maar misschien is het wel beter eens te kijken wat hierachter zit!
𝗘𝗲́𝗻 𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗶𝘀 𝘇𝗲𝗸𝗲𝗿, 𝗻𝗼𝗴 𝗺𝗲𝗲𝗿 𝘀𝗰𝗵𝗿𝗶𝗷𝗳𝗼𝗲𝗳𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗱𝗼𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗲𝗳𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝘇𝗶𝗻! Als dat de oplossing zou zijn zou je kind schrijven al lang leuk vinden en goed kunnen 😉

Voor ons is het een teken dat de handreflexen niet goed ontwikkeld of niet op tijd geïntegreerd zijn.🙌 Misschien zelfs meer dan dat. Tijdens een behandeling beginnen we misschien eerst bij het checken van de spierspanning van de romp en de stabiliteit van hoofd op de romp. Als je je hoofd niet recht kan houden is het moeilijk om zo stabiel te kunnen zitten dat je een pen lang vast kan houden, laat staan er mee schrijven. Daarnaast zal je één of meerdere niet geïntegreerde handreflexen zeker tegenkomen.

Hoe weet je of er problemen zijn met de handreflexen?

Aan de volgende symptomen kan je herkennen of je kind misschien een probleem heeft met deze handreflexen:
🔹 Schrijven niet leuk vinden
🔹 Spelen aan een klimrek of hangen aan ringen niet graag doen
🔹Moeite hebben met een bal gooien of vangen
🔹 Moeite hebben met veters strikken
🔹 Moeite hebben met mes en vork eten
🔹 Lastig grenzen herkennen of stellen
🔹 Open mond, mondademhaling, kwijlen
🔹 Tong uit de mond
🔹 Moeite met articulatie of stotteren
🔹 Moeite met spelling of taal
🔹 Snel onderuit gezakt zitten

Huh? Spelling, taal, articulatie, open mond? Je hebt het toch over handreflexen? Ja! De ontwikkeling van handreflexen gaat samen met de ontwikkeling van de mondmotoriek en taal! Kijk maar eens hoe Italianen spreken, met handen en voeten 🤗

Herken je 2 of meer symptomen? Nou is het niet zo dat al deze symptomen allemaal tegelijk aanwezig zullen zijn, gelukkig niet!

In een volgende blog zullen we nog op terugkomen op de relatie tussen hand en mond en het bijbehorende gedrag. Maar nu eerst verschillende handreflexen.

Op Instagram hebben we veel inhoudelijke berichten geplaatst over primaire reflexen.

Bekijk het bericht eens over hoofd- en rompstabiliteit. Herken je het bij je eigen kinderen? Jezelf of kinderen in de klas?

Andere blogs

Wat hebben reizen met de tram en schrijven met elkaar te maken?

Wat hebben reizen met de tram en schrijven met elkaar te maken? Herken je de situatie dat je je soms onverwacht vast moet pakken als je met de tram of de trein reist? Je hoeft hier niet over na te denken, het gebeurt gewoon. Dit heeft alles te maken met de grijpreflex. De grijpreflex maakt onderdeel uit van de handreflexen en gaat met name over de coördinatie van [...]

Ga naar de bovenkant