Indicaties bij volwassenen

Aangezichtspijn kan verschillende oorzaken hebben. Ik onderzoek alle plekken waar de zenuwen die dit veroorzaken bekneld kunnen zitten. Dit kan zijn in de nek, de schedel, het gezicht, of de kaak. Ook zwelling van slijmvliezen of vocht vasthouden in het hoofd kan van invloed zijn.
Buikpijn is een veelvoorkomende klacht. Buikpijn kan gevoeld worden als:

maagproblemen
reflux
opboeren
vol opgeblazen gevoel
pijn
obstipatie
diarree
winderigheid
klachten na operatie
verklevingen
endometriose

Ik ga met u uitzoeken wat het probleem is en zorgen dat de buikorganen vrij kunnen bewegen en goed doorbloed worden zodat zij hun functie zonder problemen kunnen uitoefenen. Dat voeding daarbij een belangrijke rol zal spelen is duidelijk.

Een burnout wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren met als een van de belangrijkste symptomen vermoeidheid. De bijnieren zijn uitgeput en het hormonaal systeem is uit balans. Daarnaast spelen vaak meerdere lichamelijke klachten een rol als ook de psyche. Door het lichaam in balans te brengen kan de fysieke batterij weer opgeladen worden.
Indien er sprake is van 1 gewricht in letsel bv de elleboog of de knie, kan het probleem lokaal bestaan, maar kan het ook een onderdeel zijn van een keten. Deze keten loopt van hand tot schouder of van voet tot heup maar kan ook verder gaan naar de organen zoals de lever. Een goede mobiliteit van de organen is essentieel voor de gewrichten elders in het lichaam. Als er sprake is van gewrichtsklachten (pijn of stijfheid) op meerdere plaatsen, zoals de schouders, knieen en heupen, dan is het belangrijk te kijken naar het hele systeem. Misschien is er een probleem met het afvoeren van afvalstoffen of de vochthuishouding. Ook kan u problemen hebben met de wervelkolom waardoor het hele lichaam uit balans is.
Een hernia is het uitpuilen of scheuren van de tussenwervelschijf. Dit kan ik niet herstellen, maar het is zinvol de oorsprong van de klacht te achterhalen en te zorgen dat deze oorzakelijke bron verdwijnt. Een asymmetrische spanning van de rugspieren of een verdraaiing van een wervel heeft vaak te maken met problemen van de darm, baarmoeder, blaas, prostaat, of de regio van het middenrif. Als dit weer in balans kan worden gebracht verdwijnt de trekkracht aan de wervel waardoor de tussenwervelschijf zich weer kan herstellen.
Pijn aan de heup komt veel voor, zoveel dat ik deze klacht als gewrichtsklacht wil toelichten. Heupklachten kunnen nl vanuit de voet, enkel of knie komen maar hebben vaak ook een relatie met de onderbuik. Darmproblemen of problemen met organen in het kleine bekken als baarmoeder of prostaat, blaas of endeldarm hebben invloed op de heup. Ik zal uitgebreid onderzoeken waar uw heupprobleem vandaan komt en dat gaan behandelen.
Hoofdpijn of migraine kan vele oorzaken hebben. Het kan komen door een hormonale disbalans, een overbelasting van de lever, verminderde mobiliteit van de wervelkolom, schedel of borstkas. Het is niet eenvoudig de oorzaak te vinden, een gedegen onderzoek naar het hele lichaam is noodzakelijk.
Maagklachten komen veel voor. De meest voorkomende symptomen zijn:

pijn in linker bovenbuik of direct onder het borstbeen
oprispingen/maagzuur
opgeblazen gevoel
pijn thv de ribben links – pijn in de nek en of linker schouder
misselijkheid
boeren

Ter behandeling zal het middenrif, nek en rug speciale aandacht genieten, maar de mobiliteit van het gehele lichaam zal onderzocht worden.

Als het hormonaal systeem niet in balans is kunnen er klachten ontstaan die te maken hebben met de menstruatie. Hierbij kan men denken aan:

pms
hevige buik of rug pijn tijdens de menstruatie of de ovulatie
hoofdpijn
onregelmatige cyclus
hevig bloedverlies
vocht vasthouden
vermoeidheid
gewrichtsklachten als RSI

Het onderzoek en behandeling zal het hele lichaam bevatten maar gericht zijn op het hormonaal systeem, bekken en baarmoederregio.

Een pijnlijke nek heeft meestal een relatie met organen rond het middenrif omdat deze regio bezenuwd wordt vanuit de nek. Maar ook de schedel en het kaakgewricht is van belang om te onderzoeken. De nek heeft een directe relatie met de hele wervelkolom tot aan het stuitje.
Onder trauma verstaan we alles wat van buitenaf een shockreactie in het lichaam teweegbrengt. Dit kan zijn een ongeluk, een val (bv van fiets, paard of trap), of een emotionele gebeurtenis. Een verhoogde spanning is in eerste instantie een reddingsmechanisme van het lichaam maar als deze spanning te lang aanwezig blijft kan het lichaam niet meer herstellen. Er kan een uitputtingssituatie ontstaan met allerlei klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, boosheid. Een val op het hoofd of de stuit kan langdurige hoofdpijn, concentratieproblemen, gehoorproblemen, minder scherp zien, duizeligheid of pijn bij bewegen veroorzaken.
RSI klachten hebben een relatie met de hele arm, de nek en de romp. Het lichaam kan de herhaalde beweging niet meer aan doordat er ergens bewegingsverlies is. Ook is er een probleem met de doorbloeding van de arm. Ik onderzoek en behandel de hele regio en herstel de mobiliteit van alle weefsels die bij de klacht betrokken zijn. Ook bij een tennisarm of een golferselleboog speelt deze problematiek. Zelden is het een lokaalprobleem.
De rug vormt de middenas van het lichaam en is met het bekken en de benen de dragende kracht van ons lijf. Komend vanuit de rug stuurt ons zenuwstelsel alle organen aan en zij hebben dan ook dikwijls een relatie met rugpijn. Maar het kan ook meer zijn dan een orgaan die ons waarschuwt. De stand van de voeten, knieen of heupen heeft ook invloed op de rug. Bij rugpijn onderzoek ik u van top tot teen, tot de oorzaak van uw pijn gevonden is. Als ik weet waar het probleem ligt kan het dus zijn dat de behandeling gaat starten bij uw voeten of darm!
Problemen met slikken kunnen het gevolg zijn van heftig braken in het verleden maar ook met de volgende structuren:

tongbeen
bindweefsel in de hals
schildklier
bloedvaten/zenuwbanen vertrekkend vanaf de schedel
mondmotoriek
problemen met de slokdarm of maag
middenrif

Een gedegen onderzoek zal uitwijzen waar de behandeling nodig is.

Als u last heeft van een steedsterugkerende blessure, telkens op verschillende plaatsen in het lichaam blessures ondervindt of wanneer u merkt met extreme spierpijn te reageren op sportbeoefening is het raadzaam te gaan kijken waar het lichaam spaakloopt. Het kan liggen aan uw techniek maar het kan ook zijn dat uw lichaam de belasting niet meer kan verdragen. Aan mij de uitdaging te vinden waar, waarom en hoe we dit samen op kunnen lossen. Ik heb ruime ervaring met sporters van diverse niveaus.
Verklevingen kunnen ontstaan door een operatie, littekenweefsel. Verklevingen kunnen ook ontstaan zonder operatie, bv door een infectie (darminfectie, longontsteking)of door endometriose. Verminderde beweeglijkheid van organen door verklevingen zorgt voor verminderde doorbloeding naar het orgaan en voor verminderde mobiliteit van spieren en gewrichten die aan het orgaan grenzen. Hierdoor kunnen er op andere plaatsen in het lichaam klachten ontstaan. Zo kunnen verklevingen de oorzaak zijn van buikpijnklachten, verminderde vruchtbaarheid, verteringsproblemen, … Maar ook van pijn in spieren en gewrichten. Onderrugpijn bijvoorbeeld kan veroorzaakt worden door verkleving van de blaas. Ik onderzoek de glijvlakken van verschillende organen ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de bekken- buik- en borstwand. Tijdens de behandeling zal ik de verschillende weefsellagen weer beweeglijk, soepel maken. Ook oude littekens kunnen worden behandeld. De behandeling gebeurt met zachte (rek)technieken om de verklevingen los te maken en de doorbloeding in het gebied te verbeteren.
Als vermoeidheid een rol gaat spelen in je leven en je bij het opstaan al denkt “hoe moet ik de dag doorkomen” is het zaak om hier wat aan te gaan doen. Ik merk dat vermoeidheid langzaam in je patroon sluipt en dat mensen nog wel eens aangeven dat het bij hen “hoort”. Niet dus. Vermoeidheid is een symptoom van uitputting, meestal van een orgaansysteem. Dit kan zijn:

hormonaal
lever
(bij)nieren
darm

Belangrijk is om te onderzoeken wat de reden van de uitputting is. Vermoeidheid is te behandelen, maar het is een lange weg waarbij beroep wordt gedaan op uzelf. Ik kan u behandelen en begeleiden, maar voor volledig herstel heb ik uw motivatie nodig.

Na een auto ongeluk of val op het hoofd is het de moeite waard om een osteopaat te zoeken! Niet alleen de nek maar alle structuren in de romp ervaren gevolgen van een klap. Ook de voorzijde van de hals, het borstbeen en de ribben en het hart met het ophangsysteem moeten onderzocht en meestal behandeld worden. Dit is dankbaar werk…
Voor de zwangere vrouw kan een osteopaat veel betekenen. Bij een ongecompliceerde zwangerschap is het fijn om elk kwartaal uw bekken, rug, buik en middenrif te balanceren om het voor u en uw baby zo comfortabelmogelijk te maken. Ook richting de bevalling is het goed om de spanning in de bekkenbodem te balanceren. Verdere indicaties voor osteopathie tijdens de zwangerschap zijn:

misselijkheid
bandenpijn
zuurbranden
bekkenpijn/rugpijn
bekkeninstabiliteit

stuit of dwarsligging, hierbij ga ik de baby niet draaien maar kijken of het mogelijk is voor de baby om zelf te draaien.

Steeds vaker zie ik vrouwen die hulp vragen om zwanger te worden. Het balanceren van het hormonaal systeem in combinatie met verbeteren van de glijvlakken van de baarmoeder verbetert de doorbloeding en verhoogt de kans op zwangerschap.
Als uw kindje is geboren is het belangrijk dat het niet alleen goed gaat met de baby maar ook met de moeder! De volgende indicaties zijn met osteopathie goed te behandelen:

bekkeninstabiliteit
pijn bekkenbodem (perineum)
postnatale depressie
vertraagd lichamelijk herstel
hormonale storing (klachten menstruatie, niet jezelf zijn)
vocht vasthouden

Indicaties bij kinderen

Bij kinderen met deze problematiek ligt het probleem in de prikkelverwerking. Dit kan te maken hebben met de schedel (na een moeizame of juist snelle geboorte), de zintuigen of de darmen. Ik ga zoeken waar de bron ligt van deze prikkelverwerking. Sommige kinderen klagen over druk zijn in het hoofd, bij andere kinderen is het de omgeving die er last van heeft en het kind aanspreekt op gedrag. Hoe dan ook, als de prikkelverwerking kan verbeteren is het fijner voor het kind.
Problemen met de zindelijkheid, bedplassen en moeilijk poepen kunnen ontstaan doordat het signaal van een volle blaas of rectum niet goed wordt gesignaleerd door de hersenen of wordt genegeerd door het kind. Als er een verminderde mobiliteit van de blaas of het rectum is wordt er een verkeerd signaal afgegeven waardoor een kind te laat naar het toilet gaat. Bij een blokkade in de wervelkolom, het bekken of spanning in de schedel kan het signaal niet goed of te laat doorkomen in de hersenen waardoor een kind niet adequaat kan reageren op de prikkel. Hierdoor zal een kind ongelukjes blijven krijgen, ook al doet het nog zo zijn/haar best. Ook bij een overvolle darm kan het zijn dat uw kind in de broek plast. In dit geval gaan we de voeding bespreken, het kan zijn dat uw kind bepaalde voedingsmiddelen moeilijk verteert en de volle darm op de blaas drukt. Door middel van een osteopatische behandeling kan er worden ingegrepen op al deze systemen waardoor de zindelijkheid verbeterd, en hiermee de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van het kind.
Een jong kind ervaart emoties vooral in de buik. Als het jonge kind zegt pijn in de buik te hebben ervaart het pijn maar is het nog onzeker waar het vandaan komt. Een ouder kind kan buikpijn makkelijker omschrijven. Krampen, moeilijk ontlasting hebben of juist diarree, niet willen eten, vaak om snoep vragen, het zijn signalen om de buik te onderzoeken. Ziet u daarnaast ook een wit gezichtje met donkere kringen onder de ogen en heeft u een vermoeid kind, dan duidt dit zeker op darmproblematiek. Ik zal de buik en alles wat daarmee te maken heeft onderzoeken. Ook zullen we over voeding spreken. Bij acute heftige buikklachten raad ik u aan de huisarts te bellen.
Ik heb diverse kindjes gezien na een operatie aan het hart. Omdat deze kindjes al vroeg en meestal vaker geopereerd worden kunnen er problemen ontstaan bij de groei van de borstkas en halsgebied. Slikproblemen komen nogal eens voor, maar ook slaapproblemen. Door het litteken en het borstbeen te mobiliseren en in balans te brengen met het hele lichaam verdwijnen de klachten. Ook kinderen met longproblemen als astmatische bronchitis, (pseudo)kroep reageren snel en dankbaar op een behandeling.
Leerproblemen kunnen samenhangen met blokkades of spanning in de vliezen rond de hersenen, met de ontwikkeling van de zintuigen als ogen en oren, met evt blokkades in de nek vanuit de geboorte. De hersenhelften werken niet altijd goed samen waardoor het opnemen van informatie een probleem wordt. Het concentreren is lastig maar als een kind niet lekker in zijn vel zit en merkt dat het moeilijker informatie opneemt of verwerkt, is leren en concentreren ook niet leuk! Door blokkades op te lossen komen de kinderen beter in hun vel te zitten en kunnen ze leerstof makkelijker verwerken. Sommige kinderen hebben baat bij een regelmatig terugkerende behandeling. Ik help ze het weer wat rustiger in hun hoofd te maken.
Voor kinderen met een beperking is het zo fijn om lekker in hun vel te zitten. Buikklachten, hoofdpijn, beperkingen in de mobiliteit zijn zaken waar naar gekeken kan worden. Doorbloedingsverbetering waar nodig en waar mogelijk verbetert het functioneren van het kind en daarmee de ontwikkeling. Door verbetering van de doorbloeding van de darmen kan de spijsvertering, stoelgang en immuniteit verbeteren.
Elk kind ontwikkelt zich, de een sneller dan de ander, elk op zijn eigen wijze. Mochten er problemen ontstaan is het goed om te kijken hoe de schedel, de membranen, het brein en hoe de organen bewegen. Alles hangt met elkaar samen, de groei, de zintuigen en de prikkelverwerking. Spraak en motoriek zijn gelinkt aan deze ontwikkeling. Bij een achterstand is het onderzoeken en behandelen van deze systemen goed om een mooie balans te krijgen.
Oorontsteking ontstaat als het middenoor en de buis van Eustachius het vocht niet goed kunnen afdrijven. Dit kan doordat de botstukken waar de buis doorheen loopt niet goed bewegen of het komt doordat het slijmvlies niet van goede kwaliteit is. Als het een slijmvliesprobleem is, zijn darmklachten of refluxklachten vaak aanwezig of aanwezig geweest. Ik bekijk de schedel maar ook het darmsysteem.
Slaapproblemen komen vaak voor bij jonge kinderen. Het betreft niet in slaap komen, wakker worden in de nacht, of vroeg wakker zijn in de ochtend. Dit kan te maken hebben met de darmen, met de wervelkolom, met prikkelverwerking, met aanmaak van melatonine. Vaak is het een disbalans van het zenuwstelsel. Ik zal uw kind onderzoeken en vertellen wat er bij uw kind aan de hand is.

Indicaties bij baby’s

De schedel van een baby is zacht en kan vervormen als de baby telkens in dezelfde houding ligt. Deze voorkeurshouding kan al in de baarmoeder ontstaan zijn, of doordat de schedel heeft klemgezeten tijdens de bevalling. Soms is er ook een verschil te zien in grootte van de ogen.
Dit is een gevoel waar veel moeders naar luisteren en mee naar de osteopaat komen. Gelukkig maar, want niets is zo goed als het moedergevoel. Ik check uw baby van top tot teen en moeders hebben altijd gelijk 😉
Om te zorgen dat het kindje geboren kan worden is soms een kunstverlossing nodig; met een tang, de vacuümpomp of een keizersnede. Dit is, op zo’n moment, in het belang van moeder en kind en gelukkig is de kindersterfte bij de geboorte er aanmerkelijk door afgenomen. Er ontstaan door een kunstverlossing echter wel veel krachten op de schedel van het kindje. Het schedeltje kan hier niet goed tegen. Er wordt dan aan het hoofdje getrokken terwijl bij de geboorte eigenlijk alleen op het hoofdje geduwd mag worden. Ook wordt vaak het hoofdje iets gedraaid om de uitdrijving makkelijker te laten verlopen, wat de schedelbasis op spanning kan zetten. Bij het gebruik van een vacuümpomp ontstaat er, door de zuigkracht van de vacuümpomp, een verharding in de schedel omdat zeer lokaal de botontwikkeling wordt gestimuleerd. Hierdoor, en door de trekkracht op het hoofdje al dan niet met het draaien van het hoofdje, kan een kindje heel sterk reageren. Het kindje kan onrustig worden, slecht slapen, spugen, buikkrampen krijgen, veel huilen, een voorkeursrotatie krijgen en nog veel meer klachten krijgen. Een osteopaat kan deze klachten goed verhelpen. Een tangverlossing komt tegenwoordig niet vaak meer voor, meestal word voor de vacuümpomp gekozen. Bij een tangverlossing ontstaat een compressie en een tractie op het schedeltje. Hierdoor kunnen ook klachten ontstaan. Bij een keizersnede gaat het kindje niet door het geboortekanaal, hierdoor wordt het kindje een hoop druk op de schedel bespaard. Het is echter voor de ontwikkeling van de schedel, en de ontplooiing van de schedel wel belangrijk dat die druk er is geweest. Bij een natuurlijke bevalling ontstaat er druk op de schedel tijdens de passage in het geboortekanaal, en een ontplooien van de schedel als het uit het geboortekanaal komt. Met de opbouw en wegvallen van de druk worden kleine fixaties in de schedel, die kunnen ontstaan door het lang in de buik zitten, gecorrigeerd. Als dit, door een keizersnede, niet is gebeurd kan een kindje ook veel gaan huilen en onrustig zijn. Een osteopaat kan dan met zachte technieken deze fixaties alsnog losmaken.
Darmkrampen komen de eerste 3 maanden veel voor bij baby’s. De darmflora is in ontwikkeling en dat valt niet altijd mee. Ik kan onderzoeken hoe de darm aanvoelt qua spanning en check de mate waarin de darm kan bewegen, hoe de darm aangestuurd wordt vanuit het zenuwstelsel en hoe het bekken aanvoelt waar de darm in ligt.
Officieel is een baby een huilbaby als hij/zij meer dan drie dagen drie uur per dag huilt gedurende drie maanden. Tja…. En dan? Naar mijn idee bestaat het concept “huilbaby” niet maar huilt een baby omdat er iets is. Dat “iets” wil ik opzoeken en behandelen. Vaak is het een combinatie van factoren en met osteopathie goed te behandelen zoals:

darmkrampen
voeding niet kunnen verdragen
snelle of moeizame geboorte
navelstrengomwikkeling
reflux
spanning in de schedel
slikproblemen
sleutelbeen gebroken of bekneld gezeten

Oorontsteking ontstaat als het middenoor en de buis van Eustachius het vocht niet goed kunnen afdrijven. Dit kan doordat de botstukken waar de buis doorheen loopt niet goed bewegen of het komt doordat het slijmvlies niet van goede kwaliteit is. Als het een slijmvliesprobleem is, zijn darmklachten of refluxklachten vaak aanwezig of aanwezig geweest. Ik bekijk de schedel maar ook het darmsysteem.
Een baby die overstrekt heeft tijdens de geboorte grote krachten te verduren gehad op het achterhoofd. Misschien lag de baby wat scheef voor het geboortekanaal of was er weinig ruimte. Dit geeft een verhoogde prikkeling van het zenuwstelsel met diverse mogelijke gevolgen als overprikkeling, snel schrikken, slikproblemen, of problemen met het verteringsstelsel.
Reflux is een veel voorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. De maagingang kan nog niet uitgerijpt zijn, het middenrif heeft een spanning die niet comfortabel is, de darmen werken nog niet optimaal en zorgen voor een overdruk, of spanning op de slokdarmregio. Een goed onderzoek is van belang. Reflux is niet altijd helemaal te verhelpen maar het is vooral belangrijk dat uw baby er geen last van heeft. Ook verborgen reflux (de baby spuugt geen voeding uit, maar je ziet de baby herkauwen of veelvuldig de tong uitsteken) kan een probleem vormen omdat de voeding wel terug de slokdarm ingaat.
Dit kan zijn – niet in slaap kunnen komen – in de nacht (meerdere keren) wakker worden – te vroeg wakker worden – een combinatie van bovenstaande De oorzaak kan op verschillende vlakken liggen. Het kan te maken hebben met de vertering, de wervelkolom of de schedel. Een goed onderzoek is van belang om zorgvuldig te kunnen behandelen.
Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Het immuunsysteem is nog in opbouw, evenals het zenuwstelsel, de motorische ontwikkeling en de emotionele ontwikkeling om maar enkele voorbeelden te noemen. De aanpak van voedingsproblemen bij kinderen zal daarom ook toegespitst moeten worden op de leeftijd van het kind. Problemen rondom voeding kan zich uiten in de spijsvertering zelf. Bij baby’s kun je bijvoorbeeld denken aan: reflux, problemen met zuigen bij drinken, verslikken, moeite met boeren, winderigheid, krampen en stoelgangproblemen variërend van obstipatie tot diarree. Bij peuters en oudere kinderen: kokhalzen, stoelgangproblemen en onverklaarbare buikpijnklachten. De osteopaat zal het kind in totaliteit onderzoeken, waarbij de bezenuwing, de doorbloeding en de lokale beweeglijkheid van de spijsverteringsorganen wordt opgespoord en behandeld. Een andere mogelijk voedingsprobleem is de aanwezigheid van intoleranties. Je weerstand wordt bepaald in je darmen. Als het slijmvlies van de darmwand van goede kwaliteit is en de goede bacteriën de baas zijn, dan zal het immuunsysteem sterk zijn. Wanneer de kwaliteit van de darmwand slecht is, of de bacteriehuishouding is in de war gebracht na bijvoorbeeld een antibioticakuur, kan het lichaam steeds sneller “ziek” worden wanneer het in aanraking komt met onschuldige stoffen. Het is belangrijk dat de doorbloeding en de beweeglijkheid van de darmen optimaal is, zodat de lokale weerstand zo hoog als mogelijk wordt.
Een voorkeurshouding kan zijn dat de baby voornamelijk naar 1 kant kijkt al dan niet in combinatie met een banaanligging. De oorzaak kan in de schedel, wervelkolom of bekken liggen, maar het kan ook komen door het middenrif of spanning aan een zijde van de nekspieren. Het is belangrijk deze voorkeur zo snel mogelijk te behandelen. Als de baby zich meer aan een zijde ontwikkelt denken ouders al snel te zien dat hun kind links- of rechtshandig is. Dit is geen juiste veronderstelling, de links- of rechtshandigheid ontwikkelt zich pas veel later. In de babytijd moet een kind de mogelijkheid hebben beide zijden te ontwikkelen. Een voorkeur heeft gevolgen voor de motoriek. Ook kan het een afplatting van het hoofd veroorzaken.

Plan online uw eigen afspraak

Wilt u een afspraak maken? Maak deze dan makkelijk zelf in onze online agenda.
Hier kunt u zowel de locatie, behandelaar, dag en het tijdstip zelf kiezen.

Onze online agenda is altijd up to date. Voor baby’s houden we indien mogelijk plekken vrij. Wilt u informeren of er plek is voor uw baby? Stuur dan een mail naar info@osteowestland.nl. Vermeld hierbij de leeftijd, het probleem en uw telefoonnummer zodat we u kunnen terugbellen.